Prostor a čas

17.09.2013 10:57

 

Jsme v prostoru, jemuž velí čas. Konáme vždy v jeho přítomnosti, návaznosti i tlaku. Den má svůj počet hodin, týden, měsíc, rok, svůj počet dnů.

Naše cíle směřují v čase, tvoříme pro příští čas s přihlédnutím k času minulému.

   Stáváme se na něm závislí a nic neleží mimo něho. Otroci neviditelného, ale stále přítomného otrokáře. Náš vládce, vůdce a pán. Náš život je mu zcela přizpůsoben. Vymanit se ze závislosti, která nám způsobuje neustálý tlak a nutí ke zrychlování tepu života, není snadné.Ve zrychleném běhu máme jen velmi malou možnost vnímat prostor. Prostor ve kterém se vše odehrává a který nám má přinést poznání jiných hodnot. Abychom se mohli stát pány našeho času, museli bychom vystoupit z koloběhu okolního světa.

   Druhý extrém je plné ztotožnění s prostorem a popírání času. Můžeme zkoumat a zabývat se náplní prostoru, získávat znalosti o jeho obsahu, ale pokud nebudeme respektovat čas, pak se rovněž vzdálíme od tepu života. V čase je určitá dynamika, plynutí, návaznost a propojení. To vše by nám unikalo a tím by nebylo možné dojít k synchronizaci veškerých dějů, jež ze zdánlivé polarity činí celek.

   Vnímat prostor i čas zároveň je přímo v nadlidských silách. Naše mysl se pohybuje neustále buď v jednom, nebo druhém. Vědoma si přítomnosti obou, ale neschopna je vnímat současně. Čas je vázán na minulost a budoucnost, prostor na přítomný okamžik, ale bez všech souvislostí, které  tomuto okamžiku patří. Potom neznáme důvod, proč se tak děje, co tomu předcházelo a kam onen okamžik směřuje. Bez návazností není možné získat obraz celku a tak zůstáváme v neustálé oddělenosti.

   Cesta k propojení a zároveň vyvázání z času i prostoru je však možná. Být v přítomném okamžiku, ale již s vědomím všech aspektů, které tento okamžik tvoří.

   Není možné takové povědomí získat z knih. Není možné je získat nasloucháním druhých, navštěvováním různých vzdělávacích seminářů, kurzů, učením se technik, získáváním zkušeností v běžném životě. A přesto, právě tohle všechno je součástí okamžiku, který je plně prožíván v přítomném tady a teď. Teprve pak můžeme nastoupit na vlnu bez času i prostoru a získat zpět svou svobodu.